lauantai 18. tammikuuta 2014

Toivepostaus.

On ollut mukava saada kommentteja teksteihini, ne muistuttavat mukavasti siitä etten kirjoittele vain itselleni :) Minulta toivottiin jospa voisin kirjoittaa oman postauksen esikoiseni luisteluharrastuksesta, ja toki halusin vastata toiveeseen. Toivottavasti tämä postaus on edes vähän sinne päin, ja avaa meidän elämäämme luistelua harrastavan lapsen perheenä.

Esikoiseni tosiaankin harrastaa muodostelmaluistelua, ja tämä luisteluinnostus on alkanut jo aikoinaan luistelukoulusta. Saipa esikoinen innostettua myös juniorin luistelukouluun, joten olipa melkoista kuskaamista molempien harrastaessa luistelua. Tällä hetkellä esikoinen on jatkanut tätä harrastusta muodostelmaluistelupuolelle, ja viime keväästä alkaen hän on kuulunut joukkueeseen joka kilpailee. Juniorin luisteluharrastus puolestaan loppui siinä vaiheessa, kun yksinluistelupuolella hänellä olisi ollut siirtyminen kilpureihin - ja treenit alkoivat olla liikesarjojen hiomista, sekä pieninkiin virheisiin puuttuttiin, eikä neidillä ollut enää yhtään mukavaa jäällä. Joten pari kertaa itkun kanssa lähdimme jäältä kotiin, eikä hän ole sinne sen jälkeen palannutkaan. Ja juniorimme onkin melkoinen taiteilijaluonne, joten luulen että ennätämme kokeilemaan vielä montaa eri harrastusta..

Esikoiseni harrastaa muodostelmaluistelua Jyväskylän taitoluisteluseurassa. Joukkue harjoittelee keskimäärin 4-5 kertaa viikossa jäällä sekä oheisissa. Oheisiin harjoituksiin voi kuulua monenlaista: kunto-oheista, telinesalia, aerobicia ja vaikka mitä muuta, joten tulee olla lenkkarit aina harjoituksissa mukana. Lisäksi harjoituksien lisäksi erikseen harrastukseen kuuluu esiintymiset paikallisissa jääkiekkopeleissä, erilaiset talkootyöt meille vanhemmille ja lapsille. Esimerkiksi jääkiekkopelin jälkeen hallin siivous, erilaiset kioskivuorot ja kisoissa monenlaiset työtehtävät kuuluvat näihin talkoopuuhiin. Tärkeä osa muodostelmaluistelua on myös joukkuehenki, jota ylläpidetään esimerkiksi erilaisilla joukkueilloilla.  Harrastukseen liittyy kilpailutilanteessa myös meikkaaminen. Neidin meikkipussista tulee löytyä kilpailuesiintymistä varten meikkivoide, puuteri, ripsiväri ja huulikiilto. Tämä onkin ollut minulle aiheena helppo (maskeeraja kun myös olen), mutta neiti on oma-alotteisesti itsensä meikannut. Erikseen valmentaja tekee luomivärit joukkueelle.


Harrastuksen tärkeä elementti on myös perinteinen nutinuttura hiuksissa. Erikseen joukkueelta löytyvät ns.joukkueenjohtajat, jotka huolehtivat neitien hiuksista, esiintymisasuista ym kilpailutilanteissa. Harrastus on mukaansa vievä, ja esikoiseni viettää paljon yhteistä aikaa joukkuekavereiden kanssa. Lisäksi erikseen harrastukseen liittyy kilpailumatkat eri paikkakunnille, nyt esimerkiksi neidillä kahden tulevan viikon aikana tiedossa kaksi kilpailumatkaa : Ouluun ja Kuopioon. Itse lähdemme perheen voimin seuraamaan kilpailumenestystä Kuopioon. Joukkue kulkee kilpailuihin yhteisessä bussilla, jonne vanhemmilla ei ole mitään asiaa. Myöskin hotellimajoittumisen suhteen suositellaan vanhempia yöpymään toisessa hotellissa. Harrastuksena tämä on kovin kurinalainen, sekä alusta saakka opetellaan vahvasti itsenäistä vastuuta. Vanhempien rooli on KKK, kuljeta - kannusta - kustanna. 


Muodostelmaluisteluharrastuksen tärkeä osa on myös vaatetus. Koska kyseessä on juuri tämä harrastus, kaikilla joukkueessa on samanlaiset vaatteet. Alkaen jo treenivaatteista, täytyy olla kaikilla samanlaiset: juoksutrikoot, harjoitustrikoot jäälle, harjoitushelma, topit, pitkähihainen treenipaita. Tietenkin joukkuefleese, joukkuetakki, kisa-asu, kisatrikoot, ym. Eikä tietenkään sovi unohtaa luistinasioita, nimittäin ihan mitkä vaan luistimet eivät tähän harrastukseen sovellu. Lisäksi esimerkiksi kisaesiintymisissä on erikseen joukkueella yhteiset/samanlaiset hiuskoristeet, huivit ym. Tällä kaudella joukkueelle ei teetätty kuin vain yksi esiintymisasu. Asut teetätetään mittojen mukaisesti jokaiselle juuri oikein istuvaksi. Kauden aikana ei siis tyttöjen ole suotavaa ottaa minkäänlaista kasvuspurttia :)
Joukkueen esiintymisasuina ovat tällä kaudella "mehiläisasut". Vanhemmat talkootyönä liimasimme pukuihin strassit. Eipä käy kateeksi niitä pukuja, joissa tuhansia strasseja - puhumattakaan kilpatanssipuvuista..Esiintymistilanteessa mukana harrastajalla tulee olla kisapuku omassa pukupussissaan, sekä treenikassi. Muutoin treeneissä kuljetaan yhteisissä treenivaatteissa ja tavarat säilytetään nimikoiduissa treenikasseissa. Useana koulupäivänä tämä treenikassi on mukana, ja lisätäytteenä koulukirjat ja muut tarvittavat tavarat. Monesti treenit ovatkin suoraan neidin koulun jälkeen ja päivälle tulee kovasti mittaa, aamu saattaa alkaa klo8 koululla ja päättyä klo18:30 hallilla. Olemme kuitenkin päättäneet neidin kanssa, että niin kauan kuin koulu ei kärsi ja harrastukseen mennään aina yhtä innoissaan - niin kauan me elämme harrastukselle. Myös neidin opettaja on ollut kovin ymmärtäväinen harrastusta kohtaan. Neidillä on koulussa mukana eväät treeneihin, sekä jo viimeisen välitunnin aikana vaihtuu kouluvaatteet treenivaatteisiin.


Vaikka joukkue ei varsinaista menestystä olekaan kisoissa saanut, niin asenne joukkuella on kunnossa. Jokainen kisaesiintyminen on ollut hyvää harjoitusta! Koen kuitenkin itse suurta iloa neidin harrastusta kohtaan, tai oikeastaan sitä neidin innostusta ja antautumista luisteluharrastukselle. Harmiksemme Jyväskylässä ei vain jäähalleja / jääaikoja ole kyllikseen tarjolla ja jääajat ovat hinnakkaita, niin se asettaa omat haasteensa. Joukkue käyttää myöskin Laukaassa sijaitsevaa jäähallia harjoituspaikkana, mutta sinne keskustasta on matkaa n.20-30km joten sinne on aina tarve kyydityksellä. Välillä omat työajat, neidin kouluajat sekä harkka-ajat haastavat totisesti arjessa. Täytyy nostaa hattua myöskin vanhempien yhteishengelle, sekä hienosti järjestyville kimppakyydeille.

Voisinkin väittää että meidän perheessä tämä esikoisen harrastus on vähän niinkuin meidän kaikkien harrastus. Ainakaan ei ole ongelmia miettiä miten vapaa-aikansa käyttäisi. :) Onneksemme meillä on kaksi autoa, koska totisesti hallilla vietetään melkoisesti aikaa sekä arkiviikolla että viikonloppuna. Kuten joskus aiemmin olen kertonutkin, olen myöskin itse käynyt parissa aikuisten muodostelmaluistelujoukkueen jäätreenissä - ja kuinka mukavaa se olikaan! Mutta niin, sitä ylimääräistä aikaa kun ei ole..

2 kommenttia:

 1. Kiitos postauksesta! Omat tytöt luistelevat myös, joten tuttuja asioita ja ajatuksia :)

  Parasta minusta on tosiaan se yhteinen joukkuehenki, käsittämättömän hyviä ystäviä joukkueesta on tullut ja miten hienoja asioita he saavatkaan yhdessä kokea; kilpailujännitystä, katkeria pettymyksiä, onnistumisen riemua eli kaikki mahdolliset suuret tunteet ovat mukana - myös katsomossa. Itse ainakin jännitän kisoissa aina hurjasti tyttöjen puolesta, niin hurjasti harjoittelevat että toivoisin että saisivat tulla onnellisina ja tyytyväisinä jäältä.

  Saanko muuten vielä udella miten paljon kuukaudessa maksatte? Ilmeisesti osan maksuista saatte katettua talkootyöllä. Kallishan harrastus on, mutta ilolla maksan joka euron.

  Helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :)
   Meidän harrastus on keskimäärin 260€/kuussa tässä joukkueessa. Harrastetaanko sielläkin muodostelmaluistelua?

   Poista

Kiitos kommentista, piristit sillä päivääni.
Tervetuloa uudestaan! <3